Controles voor schoon en gezond oppervlaktewater
Geplaatst op 19 april 2023
Vanaf 2023 is de regelgeving voor het uitrijden van mest en teeltvrije zones ingrijpend veranderd en zijn bufferstroken geïntroduceerd. Een bufferstrook is een strook grond langs de sloot van landbouwgrond waarop geen mest, gewasbeschermingsmiddelen of biociden gebruikt mogen worden. Het doel van zo'n strook is om de waterkwaliteit te beschermen en biodiversiteit te verhogen. Nog niet alle regelgeving op het gebied van mest uitrijden en teeltvrije zones is aangepast aan de bufferstroken. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemers vindt u alle actuele informatie over bufferstroken: www.rvo.nl.
Gewasbeschermingsmiddelen
De toezichthouders van HHNK controleren of bespuitingen met gewasbeschermingsmiddelen voldoen aan de milieuregels. Zij letten op driftreductie, teeltvrije zones, gebruik van goedgekeurde spuitapparatuur en een geldig bewijs van vakbekwaamheid (spuitlicentie).
Tips voor ondernemers:
• Raadpleeg etiketten van gewasbeschermingsmiddelen voor mogelijk hogere driftreductie-eis en bredere teeltvrije zone.
• Controleer of uw spuitmachine nog SKL goedgekeurd is.
• Check of uw spuitlicentie niet is verlopen.
Opslag van vaste mest en andere agrarische bedrijfsstoffen
Bij agrarische bedrijfsstoffen kunt u denken aan voeropslag, champost, plantresten, materiaal van substraat teelt zoals steenwol, turfvezel, gebruikte potgrond of netten uit de tulpenteelt. Deze materialen kunnen uitloggen of perssappen/percolaat veroorzaken die af kunnen spoelen naar het oppervlaktewater en voor verontreiniging zorgen.
Regels voor opslag van agrarische bedrijfsstoffen op onverharde bodem zijn:
• Op afstand van minimaal 5 meter vanaf insteek oppervlaktewater OF
• Zorgen dat hemelwater niet in contact kan komen met opgeslagen stoffen.
Altijd moet worden voorkomen dat verontreinigende stoffen of afstroming van een opslag in het oppervlaktewater terecht komt. Zelfs kleine verontreinigingen hebben een negatief effect op het waterleven in de sloot. Dit jaar is er extra aandacht voor de op- en overslag van gebruikt substraatmateriaal bij teeltwissel in de glastuinbouw.