'Benieuwd hoe experiment gaat uitpakken'

'Benieuwd hoe experiment gaat uitpakken'

Na maanden van overleg hebben de PVV, VVD, NSC en BBB hun voorgenomen plannen gepresenteerd in een ‘Hoofdlijnenakkoord’. Een akkoord dat veel wegheeft van een samenvatting van vier verschillende verkiezingsprogramma’s om de diverse achterbannen ‘hoop’ te geven, zo zegt Matthijs Mesken, directeur van de VGB.

"Het (tuinbouw)bedrijfsleven kan tevreden zijn met plannen om de regeldruk te verlagen en geen ‘nationale kop’ op EU-regelgeving te zetten. Dit komt het level playing field ten goede.
Ook is er aandacht voor het vestigingsklimaat en zullen de bestaande afspraken over de energietransitie van kracht blijven. Klimaatmaatregelen moeten ‘zinnig’ zijn en misstanden bij inzet van arbeidsmigranten worden aangepakt. De invoering van het nieuwe pensioenstelsel gaat door. Over BTW-verhoging op bloemen en planten wordt gelukkig niets gemeld. Het innovatieprogramma robotisering biedt ook de handelssector mogelijkheden. Goed om te lezen dat de formerende partijen van mening zijn dat ‘Nederlandse bedrijven, groot en klein én ook de agrarische sector moeten kunnen blijven exporteren", aldus Mesken.

Zoet - zuur
Toch kan Mesken zich niet onttrekken aan de indruk dat het ‘zoet’ nu is opgeschreven en dat het ‘zuur’ ons nog wacht. "Het is namelijk een akkoord met heel veel voorgenomen plannen die verder uitgewerkt moeten worden en waar medewerking van o.a. Brussel van cruciaal belang is. Of het nu gaat om het beperken van de instroom van asielzoekers, de aanpak van de stikstofproblematiek, mestderogatie of weer toestaan van pulsvisserij. Bestaande wetgeving laat zich lastig wijzigen. Een groot aantal rechterlijke uitspraken maakt dat we gehouden zijn aan die wetgeving. De grote vraag is dus wat er nu nog gewijzigd kan worden. De afgelopen jaren is toch vooral gebleken dat het in Brussel vragen om uitzonderingen weinig succesvol is."

Hoe alle voorgenomen plannen gefinancierd gaan worden is ook nog een groot vraagteken, meent Mesken. "Het is maar de vraag of die wel gefinancierd kunnen worden en wie daar uiteindelijk voor op gaat draaien. Lastenverlichting voor zowel bedrijven als burgers wordt ons beloofd. Het CPB moet alles nog doorrekenen. Omdat er nog zoveel onduidelijk is zullen wij met collega-organisaties de komende weken op de voor ons meest relevante beleidsthema’s de vinger aan de pols houden. Er liggen wellicht mogelijkheden om plannen bij te sturen voordat ze in een regeerakkoord terecht komen. Al met al vraag ik mij af of deze vier partijen met hun voorgenomen plannen gaan zorgen dat, zoals Geert Wilders aangaf, ‘Nederland weer van ons wordt’ en zorgen voor een ‘stabiel landsbestuur’, zoals Dilan Yeşilgöz ons laat geloven. Ik ben heel benieuwd hoe dit experiment gaat uitpakken."

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen