Supply Chain Valley nieuw op Brightlands Campus
Geplaatst op 01 september 2023
Bij de nieuwe campusbewoner staat de verbinding tussen ondernemers, overheid, onderwijs en de omgeving centraal. Door met elkaar in gesprek te gaan over de belangrijke thema’s van deze tijd, willen ze vanuit de valley de basis leggen voor een innovatieve, duurzame, gezonde en toekomstbestendige regio, vertelt voorzitter Peter Pardoel. “We zetten in op thema’s die samen beter op te lossen zijn dan alleen. Zo werken we met elkaar aan de supply chain van de toekomst, wat het economische profiel van deze regio versterkt en verbreedt.”
Supply Chain Valley wordt georganiseerd, gefinancierd en beheerd door het bedrijfsleven. Het is een euregionaal initiatief dat ongeveer een jaar geleden is gestart, bestemd voor bedrijven in de maakindustrie, agrofood en logistiek in de regio Noord-Limburg en Kreis Viersen (Dld). “Het is de supply chain die deze sectoren met elkaar verbindt. Alle relevante organisaties op het gebied van supply chain management, logistiek en mobiliteit werken binnen de valley samen, met veel ruimte voor eigen activiteiten. Door samen te werken, bundelen we denkvermogen en uitvoeringskracht.”
Bouwstenen
Er zijn elf bouwstenen die de koers van Supply Chain Valley bepalen, waarvan agrofood er een is. Jan Vostermans is de trekker van deze bouwsteen. “In Limburg zijn we van oudsher sterk in de primaire productie van groente en fruit. Er gaat zo’n 70 tot 80 % de grens over richting Duitsland en al deze producten moeten verwerkt, bewerkt, verpakt en gedistribueerd worde. Dit zijn allemaal logistieke processen. Maar er zijn grote uitdagingen rondom personeel, verpakkingen, het verduurzamen van transport, energie, reststromen, digitalisering en robotisering. Dit zijn ketenuitdagingen die vragen om brede aanpak waarbij je echt over je eigen sector heen moet kijken. We richten ons met deze bouwsteen op het realiseren van verbeteringen in die food supply chain door cross-overs te zoeken met de logistiek en maakindustrie.“
Crazy Ideas
Volgens Jan is er binnen de valley ook ruimte om ‘crazy ideas’ uit te proberen. “We onderzoeken nu of het mogelijk is een route uit te denken voor e-commerce en vers. Dat bestaat al in de planten, maar nog niet in groente en fruit. We hebben zes grote e-commerce bedrijven in onze community met wie we dit, samen met onze agrofood-partners, willen opzetten. Van Duitsland naar Dubai is het zes uur vliegen: hoe mooi is het als onze vers geoogste Limburgse blauwe bessen ‘s avonds al op een bord in het Midden-Oosten liggen? Als je 3 tot 5% van je business via e-commerce kan wegzetten, is dat pure winst. Het is misschien niet een voor de hand liggend idee, maar het kan iets moois opleveren.”
Leren, delen, verbeteren
De uitvalsbasis van Supply Chain Valley is Sevenum, maar ze zijn sinds kort ook de eigenaar van twee boxen op de Venlose campus. “Op Brightlands zit een grote agrofood community waar we graag onderdeel van uit maken. Er zit daar een mooie verzameling van kennis op het gebied van voeding met wie we graag in gesprek gaan om te leren, delen en verbeteren. Ons doel: samen de agrofoodsector in de regio toekomstbestendig verder ontwikkelen. De deuren van onze boxen staan wagenwijd open: iedereen is welkom.”
Plannen
Er staan al een paar activiteiten in de planning. In het najaar staat er een lunch op het programma om kennis te maken met de Venlose campusbewoners. Daarnaast staat er op donderdag 9 november een groot agrofood supply chain event op de campus gepland, met bedrijfsbezoeken, workshops en plenaire sessies. Het plan is ook om community-bijeenkomsten te gaan organiseren. “Bedrijfsbezoeken waarbij je een kijkje neemt bij een collega, in én buiten de sector. Het elkaar ontmoeten staat centraal”, vertelt Jan.
Campus van de toekomst
Deze ontmoetingen, toevallig of gepland, zien zowel Jan als Peter ook als een belangrijk voordeel van het fysiek aanwezig zijn op Brightlands in Venlo. Peter: “Je loopt hier heel gemakkelijk bij elkaar binnen en leert elkaar snel kennen. Doordat onderwijsinstellingen zoals HAS en Universiteit Maastricht (UM) hier ook zitten, zijn de lijntjes naar onderzoek ook kort. Ik heb iemand van UM wel eens horen zeggen dat de campus van de toekomst niet in Maastricht staat, maar in Venlo. Daar maken wij graag onderdeel van uit!”
Meer nieuws