Wat maakt de FloriPEFCR interessant voor telers?

Wat maakt de FloriPEFCR interessant voor telers?

Sinds 14 februari 2024 is het dé standaardmethode voor milieufootprint berekeningen voor bloemen en planten: FloriPEFCR. Een belangrijke ontwikkeling, aangezien de vraag naar aantoonbaar duurzaam gekweekte bloemen en planten bij klanten, overheid en consumenten groeit. Hoe transpanter, hoe beter voor de sector. En hoe beter voor individuele kwekers, omdat zij hiermee glashelder laten zien hoe duurzaam hun bloemen of planten zijn.

De FloriPEFCR (Floriculture Product Environmental Footprint Category Rules) is een rekenmethode die bestaat uit 16 milieu-indicatoren. Samen zijn deze indicatoren bepalend voor de milieu-impact van snijbloemen en potplanten. Dit berekenen gebeurt volgens een door de Europese Commissie erkende Product Environmental Footprint standaard, waaronder FloriPEFCR valt. De FloriPEFCR is begin 2024 goedgekeurd door de Europese Commissie. Het doel van de FloriPEFCR is om op een eenduidige en geverifieerde manier de milieu-impact van sierteeltproducten te laten zien. Dit inzicht helpt bij het verlagen van de milieu-impact van deze producten. De FloriPEFCR zorgt voor een gelijk speelveld tussen producten, met betrouwbare en vergelijkbare resultaten die eerlijk inzicht geven in de milieu-impact.

Hoe werkt de FloriPEFCR?
Zie de rekenmethodiek als een groot kookboek. Daaruit kies je een gerecht, en per stap is helder wat je moet doen en welke ingrediënten nodig zijn. Zo gaat het bij de FloriPEFCR ook, alleen dan per milieu-indicator. Elke indicator vertegenwoordigt een milieuthema. Denk aan klimaatverandering, landgebruik of uitputting van hulpbronnen. De resultaten van de indicatoren samen worden omgezet naar één totaalscore. De scores zijn daardoor onderling vergelijkbaar op veel meer punten dan alleen CO2-uitstoot of het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daardoor wordt de milieu-impact van de sierteeltsector in de volle breedte zichtbaar.

Hoe ga ik aan de slag met FloriPEFCR?
Er zijn inmiddels twee volledig op de FloriPEFCR gebaseerde footprinting-tools. Deze tools – van MPS en van Greenhouse Sustainability – zijn door FSI goedgekeurd voor gebruik. De geaccepteerde tools maken data-uitwisseling mogelijk via een standaard berichtenprotocol, dat door Floricode is ontwikkeld.

Wat is het voordeel van de FloriPEFCR voor kwekers?
De output van de footprinting-tools is vergelijkbaar én uitwisselbaar. Dat maakt het mogelijk om uitkomsten met elkaar te vergelijken en te benchmarken. Zo zie je als kweker snel hoe jouw product het doet ten opzichte van andere, vergelijkbare producten – in positieve en negatieve zin. Dat helpt bij de planning en strategie: positieve uitschieters zijn interessant om je te onderscheiden en om kopers een milieubewuste keuze te geven. De negatieve uitschieters laten juist zien op welke punten reductie zinvol kan zijn, en waar dus nog actie nodig is.

Wat is het voordeel voor de sector?
De sierteeltsector ligt steeds meer onder het vergrootglas. Deze door de Europese Commissie goedgekeurde standaardmethode maakt het op termijn mogelijk om de footprint van de sector als geheel onderbouwd over de bühne te brengen. Op deze manier werken we samen aan een kleinere footprint en vergroten we het vertrouwen en de transparantie.

Sinds november 2024 worden de eerste milieu-impact berekeningen van bloemen en planten gemaakt met de FloriPEFCR-methode. Deze uitkomsten (de zogenaamde ‘single scores’) geven inzicht, brengen kansen in beeld en stimuleren verbetering in de sector. Op termijn zal de FloriPEFCR gebruikt gaan worden als basis voor een classificatiesysteem voor bloemen en planten. Maar daarvoor is eerst per bloem of plant een groot aantal scores nodig.

Hoe kun je het zelf toepassen?
De rekenmethode omvat 16 milieu-indicatoren. Dat lijkt complex. De indicatoren komen voort uit een omvangrijke studie vanuit de Europese Unie. Deze 16 milieu-indicatoren brengen de voetafdruk van een product op het milieu zo volledig mogelijk in kaart. Niet alleen de sierteeltsector gebruikt deze rekenmethode. Er zijn inmiddels goedgekeurde methodes voor onder meer zuivel, bier, batterijen, veevoer, wijn etcetera. Voor de sierteeltsector zijn inmiddels twee goedgekeurde footprinting-tools beschikbaar. Deze tools maken het makkelijker om de rekenmethodiek toe te passen, en zorgen voor interessante stuurinformatie op de langere termijn.

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel