Column: Landelijk Veilen brengt ons verder

Column: Landelijk Veilen brengt ons verder

De klok is cruciaal als het gaat om prijsvorming. Sterker nog, de klok is 110 jaar geleden in het leven geroepen als instrument voor optimale prijsvorming. En om te voorkomen dat kwekers en kopers elkaar uitspeelden. En dus heeft de klok, ook in de enorme veranderingen die we nu doormaken, nog steeds een prominente rol. Lees de column van Erwin de Bont, Programma Directeur Landelijk Veilen bij Royal FloraHolland.

De klok staat - als instrument - niet ter discussie. Niet bij kwekers. Niet bij kopers. De klok bepaalt nog steeds de prijs. Ook (mede) in de directe stromen. Zelfs als we zien dat de verschuiving van handel op de klok naar de directe stromen meer en meer toeneemt, is de klok verre van overbodig. De roep om versterking van de klok blijft. Zelfs bij hen die geen gebruik van maken van dit handelsinstrument. Je kunt gerust zeggen dat iedereen in de sector houdt van de klok.

Behoeften
De huidige marktplaats kunnen we niet meer vergelijken met de beginjaren van de veiling. Hoewel, in essentie doen we nog steeds hetzelfde: inzetten op optimale prijsvorming tegen zo minimaal mogelijke kosten. Maar we zijn natuurlijk wel met onze tijd meegegaan. Ook als die ontwikkelingen soms wat (te) snel voor ons gingen. Dan doel ik met name op IT. Er is nu zo veel méér mogelijk dan jaren geleden. En de mogelijkheden volgen elkaar in rap tempo op. Deze technologie en IT zijn ondersteunend om de behoeften van kwekers en kopers beter in te vullen.

Als antwoord op die behoeften gaan we stap voor stap op weg naar Landelijk Veilen; het bundelen van vraag en aanbod van bloemen en planten op een landelijke, digitale klok. Hiermee versterken we de klok. Wij ontzorgen kwekers en kopers met slimme logistiek. Dat kan zowel voor de klok, als voor directe stromen. Uiteindelijk kunnen we dan veel meer maatwerk leveren, afgestemd op de bedrijfsprocessen van kwekers en kopers.

Geen slootje
Landelijk Veilen is natuurlijk niet van de een op de andere dag ingevoerd. Het is niet een slootje waar we overheen springen en zeggen: "Zo, en nu gaan we Landelijk Veilen". Het is een proces dat we stapje voor stapje doen. Met uitproberen, toetsen, testen, pilots, begeleidingsteam etc. En ja, vallen en opstaan hoort daar ook bij. Als we iets nieuws ontwikkelen, en het blijkt in de praktijk anders uit te pakken, dan passen we dat zo snel mogelijk aan. We leren ervan en proberen het de volgende keer nóg beter te doen.

Telkens zetten we weer een nieuwe stap op weg naar de digitale marktplaats. De balans tussen niet te snel en niet te langzaam proberen we voor ogen te houden. Toch zal iedereen hier weer anders tegenaan kijken. Voor de een gaan de veranderingen te snel, voor de ander niet snel genoeg. Er komen dingen bij en verdwijnen dingen. Zo zijn we sinds vorig jaar november volledig over op Kopen Op Afstand (KOA). Andere zaken gaan we juist gelijktrekken. Zoals de veilprocessen van Naaldwijk, Rijnsburg en Aalsmeer. Nu zijn er op de exportlocaties nog verschillende methoden van inkopen: spraak en aantallen drukken. Voor het einde van het jaar kun je op alle vestigingen alleen nog inkopen via aantallen drukken. Deze zomer gaan we ook volledig over op beeldveilen. Bloemen komen al jaren niet meer voor de klok, maar planten nog wel.

Straks is dat verleden tijd. En als de producten alleen nog maar op een foto te zien zijn, is het éxtra belangrijk dat de productinformatie en de foto's van heel hoge kwaliteit zijn. Zowel voor kweker als voor kopers. Hiervoor ontwikkelen we dan weer een app waarmee kwekers eenvoudig die hoogwaardige foto's kunnen maken, en kopers die foto's kunnen zien.

Zo zie je dat alles met elkaar verbonden is. Als je hier aan een touwtje trekt, gaat er daar iets bewegen. Juist die samenhang en integraliteit is zo belangrijk om te bewaken. Maar ook om het stap voor stap te doen. En kwekers en kopers te laten wennen aan een nieuwe situatie, vóór je doorgaat naar devolgende fase.

Doet u mee?
We zeggen niet dat wij de wijsheid in pacht hebben. En we kunnen het niet alleen. We hechten er juist veel waarde aan dat kwekers en kopers bijdragen en meedoen. Deelname van aanvoerders en inkopers aan werkgroepen en begeleidingsteam is al zeer waardevol gebleken. En heeft ons als concrete verbeteringen gebracht. Doet u ook mee? We doen het ten slotte vóór elkaar en mét elkaar.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel