Puck van Holsteijn: Ons verhaal in Den Haag
Geplaatst op 25 september 2023
Kent Den Haag de glastuinbouwsector wel? Daarmee doel ik natuurlijk niet op de gehele stad, maar op de politiek. Hoeveel Tweede Kamerleden weten nu écht waar we als Food & Flower industrie mee bezig zijn? En hebben ze een idee dat we (internationaal) een belangrijke bijdrage leveren aan een gezondere én groenere wereld? In Westland roepen we al snel dat ze geen idee hebben, maar is dit echt zo? Ik pak er even wat voorbeelden bij.
Laten we positief beginnen met onze minister-president Mark Rutte. Hij was een aantal weken terug mee op handelsmissie naar India. Hier was hij aanwezig bij de ondertekening van een Memorandum of Understanding tussen Dutch Greenhouse Delta en Lemon Chilli Farms. In dit MoU hebben beide partijen hun voornemen uitgesproken om samen Nederlandse innovatieve systemen voor duurzame voedselproductie te implementeren bij de Indiase teler. Kijk, Rutte weet dus wel degelijk dat wij als Nederland koploper zijn in glastuinbouw.
Ook minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten heeft dit met eigen ogen gezien, eind 2022 bracht hij een bezoek aan Westland. Tijdens zijn bezoek onderstreepte hij dat de Nederlandse glastuinbouwsector wereldwijd bekend staat om zijn innovatieve karakter en hoe deze toonaangevend blijft door te verduurzamen. Tijdens dit bezoek tekende Rob Jetten tevens het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030. Een belangrijke stap als het gaat om de ambitie om in 2040 als sector klimaatneutraal te zijn.
Maar er is nog een wereld te winnen, zo blijkt. Inmiddels staat ditzelfde convenant alweer onder druk door de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Het wetsvoorstel ‘Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw’ gaat in tegen de eerdere gemaakte afspraken en zet de energietransitie op slot. Dit doet mij vermoeden dat de verhalen die o.a. Rutte en Jetten te horen kregen niet meegenomen worden naar Den Haag en verder worden verspreid.
Maandag 18 september bracht minister Robbert Dijkgraaf een bezoek aan World Horti Center. Het doel van zijn werkbezoek was natuurlijk onderwijs gerelateerd, aan mij de uitdaging hem ook wat bij te brengen over de sector. Tijdens zijn bezoek ging Dijkgraaf in gesprek met mbo- en hbo- studenten, docenten en ondernemers. Dit alles om een beter te beeld te krijgen van onze unieke campus waar onderwijs, onderzoek, ondernemers en overheid met elkaar samenwerken.
De minister kwam ruim op tijd, er bleek dus wat tijd over te zijn, dus grepen we die kans aan om de minister mee te nemen in de impact van en uitdagingen binnen de glastuinbouwsector. Hiervoor keken we een 360° film over ‘controlled-environment agriculture growing’ van zo’n 4 minuten. Ook liet ik de minister een kijkje nemen in een kleine indoor farm. Dit bleek een echte eye-opener te zijn. De minister realiseerde zich toen “pas” dat we naast bloemen, planten, groente en fruit ook kennis en hightech oplossingen exporteren. Ik vertelde hem dat delegaties uit allerlei landen (recent nog Moldavië) naar ons toe komen om meer te leren over onze innovatieve sector.
Gek eigenlijk, in het buitenland lijken ze beter te weten wat we doen in Westland, dan in Den Haag. Taak dus om de boodschap over te blijven brengen aan die stad achter de duinen, keer op keer.
Bron: Puck van Holsteijn
Meer nieuws