Blog: Het omslagpunt
Geplaatst op 11 november 2021
Er is de laatste tijd veel aandacht voor data-gedreven telen en intelligente adviessystemen, die een deel van het dagelijkse puzzelwerk van telers kunnen overnemen. Maar die adviessystemen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Daar komt nogal wat bij kijken…
Laatst waren we met B-Mex aanwezig bij het HillenraadTech50 event, waar Hillenraad de 50 meest spraakmakende tech-bedrijven in de tuinbouw in het zonnetje zette. Geen toeval dat we daar waren, want B-Mex is in de top-5 gekomen in de categorie Data Science. Natuurlijk zijn we super-trots! Hillenraad voorziet dat de tuinbouwsector voor grote veranderingen staat. Technieken zoals big data, machine learning, computer vision, robotisering zullen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het oplossen van vraagstukken waar de sector voor staat, zoals op het gebied van duurzaamheid, energie, voedselveiligheid, CO2 footprint, waterkwaliteit, arbeid en het verminderen van uitval in de keten.
Later deze maand presenteert B-Mex, samen met FloriFocus / de Floriconsult Group en Inno Agro het Groeimodel Gerbera aan de GewasCoöperatie Gerbera. Het is een adviessysteem dat gerberatelers kunnen gebruiken om uit te rekenen hoe ze de komende weken en maanden hun instellingen moeten doen om steeds precies met de hoogtijdagen veel bloemen te kunnen plukken. Er is vier en een half jaar intensief gewerkt om het systeem te ontwikkelen. Dat ging lang niet altijd van een leien dakje. Tegenvallers, beren op het pad, conflicterende belangen, het model dat regelmatig niet klopte met de data. En klopte het model dan niet, of lag het aan de data? We hebben wat zitten puzzelen, waarbij we ook zeker de rol van de BCO-telers moeten noemen. Al die tijd hebben ze zorgvuldig elke week hun gewasregistraties ingevoerd. De laatste twee jaar waren ze elke week via VideoConferencing paraat, maar in de periode daarvoor hebben we ook heel wat fysieke sessies gehad, waarbij ze urenlang onvermoeibaar mee-discussieerden... Zeker moet ook de rol van WUR-Glastuinbouw genoemd worden, waar het oorspronkelijke Groeimodel is ontwikkeld.
(Bron: https://edepot.wur.nl/216714)
Om zo'n complex systeem te ontwikkelen kost dus een hoop tijd, moeite en doorzettingsvermogen. In het begin levert het systeem nog niet veel nut op, terwijl het wel veel moeite kost. De motivatie om er al die tijd toch die moeite in te stoppen moet dus van buitenaf komen. Visie noemen we dat. Alle partijen zijn blijven geloven dat het uiteindelijk die moeite waard is. Maar hoe bepaal je dat punt? Het Groeimodel is nog steeds niet volmaakt. Modellen zijn altijd een versimpeling van de complexe werkelijkheid, dus wie perfecte voorspellingen wil zal nog lang moeten wachten. Hoe bepaal je dan wanneer het systeem klaar is, of eigenlijk: klaar genoeg? Je zou kunnen zeggen dat het omslagpunt is bereikt als het nut dat het werken met het systeem oplevert opweegt tegen de abonnementskosten plus de moeite die het kost om de data in te voeren en verschillende teeltstrategieën te vergelijken. Een goede beslissing kan veel waard zijn. Een fout vermijden kan een hoop schade voorkomen. Als dat omslagpunt is gepasseerd dan verwacht je dat het verder vanzelf gaat lopen. Of dat voor het Groeimodel Gerbera inderdaad zo is zal de komende tijd blijken!
Er zullen nog heel wat van dit soort omslagpunten moeten worden bereikt voordat de visie van Hillenraad werkelijkheid is geworden. Visie is dus broodnodig om over al die hobbels heen te komen.
Bron: Fokke Buwalda
Meer nieuws