Blog: Burn-out economie
Geplaatst op 20 september 2021
De beroemde econoom Keynes heeft ooit bedacht dat de werkende mens in 2030 slechts 15 uur per week zou werken. Ondanks onze welvaartsgroei is dit niet gelukt, het tegenovergestelde is aan de orde. De burn-out dreigt zich tot volksziekte te ontwikkelen. Keynes dacht dat er uiteindelijk genoeg geld verdiend zou worden om een stapje terug te doen. Maar er spelen toch andere zaken zoals status, rivaliteit en geld blijkt toch ook een onverzadigbare behoefte te zijn.
Vroeger werkten de armen lange dagen en hadden de rijken niets te doen behalve te rommelen met hun onroerend goed. Echter het kan verkeren. Momenteel is het de trend dat de rijke workaholics, veelal hoger opgeleiden, steeds meer gaan werken ( 50-60 uur in de week) en de lager opgeleiden werken, met dank aan de vakbeweging steeds minder. Veel werken maakt veel mensen blijkbaar gelukkig. Het werk is sterk verbonden aan de identiteit van een persoon, het geeft aanzien, status.
Als we deze ontwikkeling combineren met de toename van het aantal zzp'ers (veelal Zelfstandigen Zonder Poen), slechte tarieven en heel veel flexibele contracten en een krappe arbeidsmarkt, dan kunnen we verwachten dan we straks vaker 60 dan 40 uur per week werken. Daarnaast is er ook een ontwikkeling van een zogenaamde supersterren economie. CEO's, muzikanten, sporters, advocaten, consultants en anderen die menen recht te hebben op waanzinnige vergoedingen. In mijn verbeelding kan het niet zo zijn dat je miljoenen verdient, die krijg je en die pak je (anderen verdienen dat voor jou).
Werken is dus topsport geworden, dit in combinatie met de te verwachten krapte op de arbeidsmarkt dreigt zich te ontwikkelen tot een giftige cocktail. Langer werken, toenemende inkomensverschillen en een krappe arbeidsmarkt, de burn-outs liggen op de loer. En zijn er straks ook nog sectoren waar men niet meer wil werken. Daarnaast is er het risico dat mensen in functies terechtkomen die zij niet aankunnen. In NL vereist 60% van de middeninkomensbanen, hooggeschoolde vaardigheden (bron: OESO,2019). Burn-out gegarandeerd!
Daarnaast vind 53% van NL (bron: ESS 2016) dat er best grote verschillen mogen zijn met betrekking tot de beloning van inspanningen (EU =42%). Zelfoverschatting ten top, men wil blijkbaar bij de winnaars horen. Eigen belang versus publiekbelang. Ook zeer herkenbaar in ons huidige politieke landschap.
Willen wij onze bedrijven draaiende houden en gaan voor het 100 jarig bestaan, dan moet er extra aandacht zijn voor een goed, passend en actueel personeelsbeleid.
Dus... beste mensen, wees zuinig op elkaar!!
Column gebaseerd op ESB artikel, 17-8-2021
Bron: Hans Ligtenberg
Meer nieuws